Sağlıklı Yaşam / Bilinçli Tüketim
Giriş

 

Tüketici Sorumluluğu
Hileli Besinler
Ambalajlı Gıda
Ürün Bilgileri
Yediklerimiz-İçtiklerimiz
Kalori Değerleri
Sorulara Yanıtlar

Ambalajlı Gıda

Bugün, son yıllarda hızla artış gösteren dünya nüfusu, sorunları da beraberinde getirmiştir. Çok sayıdaki sorun içinde “açlık” önemli bir yer tutar. Özellikle milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği ve bir o kadar insanın da yetersiz beslendiği düşünülecek olursa “gıda” konusunun önemi kendiliğinden ortaya çıkar.

İşte dünyanın bir bölümünde insanlar, açlık sorununa çare ararken, bir diğer bölümü de ya israflı beslenme, taşıma ve depolama, ya da doğal besin maddelerinin taklit ve hile ile bozularak yararlanılamaz hale gelmesine neden olmaktadırlar. Sadece gıda sanayiinde üretimi artırmanın yollarını aramanın, ürünlerin cins ve miktarlarının çoğalmalarını sağlamanın yanında var olan besin maddelerinin de en iyi biçimde korunmaları gerekmektedir.

Gıdalara insan sağlığına zarar verici katkı maddelerinin kullanılması ve imalat hatasından kaynaklanan aykırılıklarla da gıdalar insan sağlığına az veya çok zarar verecek derecede yönetmeliklere göre aykırı bulunabilirler.

Gerek kullanılmasına izin verilen katkı maddelerinin yüksek dozda katılması ve gerekse hiç kullanılmayacakların katılması sonucu imal edilmiş gıdalar sindirim sistemlerinde bozukluklar (mide hastalıkları, gastrit, ülser, barsak hastalıkları), karaciğer bozuklukları, deride ve çeşitli organlarda alerjik hastalıklar oluşturduğu, birkaç cins boyanın ve bazı katkı maddesinin toksik (zehirli) etkilere sahip oldukları artık bilinen gerçeklerdendir. Bizler, imkanlar ölçüsünde doğal besinlere, imalat koşullarını bildiğimiz ürünlere yönelmeliyiz.

Temel düşünce, ambalajlı ürün almaktır. Tüm üretici ve tüketiciler ambalaja, ambalaj bilgilerinin eksiksiz olmasına özen göstermelidirler. Ambalajlı mal, içindekinin sağlamlığı, temizliği, üreticisinin kimliği ve miktarı ile güvenilir mal demektir. Ambalaj aldatmaya yönelik olmamalıdır. Çünkü, her zaman tüketici ambalajın görünümüne değil, içindekinin kalitesine ücret ödemektedir. Gıda maddelerinin, üretimden tüketim aşamasına kadar geçen süre içinde sağlıklı beslenmeyi olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir değişikliğe neden olmayacak şekilde ambalajlanmaları gerekir. Tüketici, içerdiği ürün hakkında ayrıntılı bilgiler veren, depozitosuz, kolay taşınabilir, kolay açılıp-kapanabilir, sağlıklı olmalarına göre ambalajlı ürünün kendi türü arasında üstün olanını seçmektedir.

Ürün ambalajı üzerinde,

ürünün net miktarı (katılarda net gram ağırlığı,sıvılarda net litre cinsinden hacmi olmalı, yaklaşık değerler ile tane-adet birimleri kullanılmamalıdır)

zamanla bozulabilecek olanlarda (et, süt ve un mamulleri) yapım ve son kullanma tarihleri, yapımcı firmanın adı ve açık adresi (sadece telefon numarası veya posta kutusu numarası yeterli değildir)

içerdiği maddeler (Kimyasal katkı maddeleri varsa bunların uluslar arası E kodu ile birlikte adı)

rahatlıkla okunabilmelidir. Ki tüketici önce ambalajlı olanları öne elemeden geçirebilsin.