Sağlıklı Yaşam / Bilinçli Tüketim
Giriş

 

Tüketici Sorumluluğu
Hileli Besinler
Ambalajlı Gıda
Ürün Bilgileri
Yediklerimiz-İçtiklerimiz
Kalori Değerleri
Sorulara Yanıtlar

Tüketicinin sorumluluğu !

Günümüzde ekonomik gerçekler tüketici olarak hepimize sorumluluklar ve görevler vermektedir. Aldığınız gıda maddesinden kuşkulanmaktaysanız veya bozuk ürünle karşılaşmışsanız, onu kullanmamakla kalmayıp yetkili makamlara şikayetçi olunuz. Hem de ısrarlı olarak konunun takipçisi olunuz. Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür.

Şikayet sırasında mümkün olduğunca ürünün orijinal ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajı bozulmuş ürünler için çoğu zaman yasal bir işlem yapılamamaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca görerek alınmalı, alırken dikkatli olunmalıdır.

Sizler, bir gıda maddesi satın alırken konunun bu kadar geniş, kapsamlı ve hassas olduğunu biliyor muydunuz, ya da daha önce hiç düşündünüz mü? Oysa, üzerinde yaşadığımız dünyada, her gün bir şeyler yemek ve içmek zorunda olmamız dolayısıyla her an içice olduğumuz bu konu, bazen, bu alanda aşırı ölçüde kar sağlamayı amaçlayanlarca kötüye kullanılabilmektedir. Farkında mısınız bilmiyorum, bu nedenle günlük yaşamımızda gıdalarla birlikte “hile” sözcüğünü de daha çok kullanır hale geldik.

Bazen gazetelere yansıyan şekliyle, “otel odasında sahte bal imalatı”, “sütçü suyu fazla kaçırmış”, “at keserlerken yakalandılar” benzeri haberlerle karşılaşmıyoruz mu?

“Ben ucuza mal edeyim, satışımı artırayım da vatandaş ne yaparsa yapsın” felsefesi ile hareket edenler, beslenmedeki asıl hedef olan “dengeli beslenme”den bizleri yoksun bırakmakta ya da alım gücü sınırlı olan insanımıza ekonomik zarar vermektedirler.

Böyle düşünenlerle mücadele, başta ilgili kamu kuruluşları olmak üzere, meslek odaları, tüketici örgütleri ve tabii ki hepimizin görevidir. Bunun için eğitim önemli yer tutmakta olup her bireyin bilinçli olması gerekmektedir.

Gelişme çağındaki çocuklardan, şifa bekleyen hasta ve yaşlılara kadar hemen herkesin gereksinimi olan doğal ürünlerle beslenmeye engel olmak kimsenin eline kalmamalıdır. Kasıtlı yapılan hileler yanında, dikkatsizce veya bilinçsizce yapılan imalattan, uygun olmayan ortamda yapılmayan taşıma ve koruma nedenleri ile de gıdalar bozulabilmektedir.

Lütfen mücadeleye sizler de katılınız. Ucuzluğu seçim yapmada tek seçenek saymayalım. biraz bilinçli davranalım. Etin kilosu 5.000.000 lirayı aşmışken 2.500.000 liraya pazarda ne olduğu, nereden geldiği bilinmeyen sucuk satılıyorsa bu ürünü alıp evimize getirmememiz gerekir. Sütün kilosu 180.000 lira iken kilosu 350.000 liraya alınan açık tepsi yoğurdunun içinde başta nişasta ve jelatin olmak üzere değişik katkıların olabileceğini bilmemiz gerekir.

Konunun içinden gelen birisi olarak bu konuda bildiklerimi ilgilenenlere zaman içinde iletmek ve bu arada öncelikle bilinmesi gereken bilgileri de vermek düşüncesindeyim. Mümkün olduğunca her konuda, hemen her ürüne yer vermeye çalışacağım.