Sağlıklı Yaşam / Bilinçli Tüketim
Giriş Yukarı

 

Çiğ süt
Pastörize süt
Sterilize süt
Yoğurt
Ayran
Tereyağı
Peynir
Zeytinyağı
Diğer Rafine Bitkisel Yağlar
Etler
Pastırma
Sucuk
Sosis-Salam
Balıklar
Konserveler
Yumurta
Domates Salçası
Ekmek
Ballar
Pekmez
Şekerlemeler
Pasta,Börek,Hamur Tatlıları
Sular
Şerbetler
Dondurmalar
Kahve
Çay
Kakao
Çikolata
Baharatlar
Tuz
Sirke
Turşu
Kolonya
Deterjan
Çamaşır suları
Tuzruhu

Ballar:

Bal, bal arılarınca (Apis melifica) bitki nektarlarında ve bitkilerin diğer kısımlarında bulunan tatlı özsuların toplanıp, vücutlarındaki özel maddeler yardımıyla işlenerek kovanlardaki suni veya doğal peteklerin gömeçlerine depo edilen ve orada olgunlaşan tatlı bir ürün olup menşeine ve elde edilişine göre sınıflandırılır.

  1. Menşeine göre;
  2. a)Çiçek balı:Arıların çeşitli zararsız bitkilerin çiçeklerinden elde ettikleri baldır (Ihlamur balı, pamuk balı vb)0

    b)Salgı balı:Arıların zararsız bitkilerin veya bazı böceklerin salgılarından elde ettikleri baldır (Çam balı, yaprak balı vb)

  3. Elde edilişine göre;

a)Petekli ballar:

1.Tabii petekli bal:Arılar tarafından yapılmış peteklerin gömeçlerine doldurulmuş baldır.

2.Suni petekli bal:Arıların suni petek gömeçlerine doldurdurdukları baldır.

Petekli balların gömeç ağızlarının sırlanmış ve gömeçlerin bozulmamış olması gerekir.

b)Süzme ballar :Peteklerdeki balın oda sıcaklığında santrifüje edilmesiyle veya hiç bir işlem yapılmaksızın kendiliğinden ayrılmasıyla elde edilen baldır.

c)Baskı balı (Pres balı) :Peteklerin 45 oC ’ye kadar ısıtılarak veya ısıtılmadan mekanik usullerle sıkıştırılmasıyla elde edilen baldır.

Balların bu yukarıda açık açık anlatılan sınıf özelilerinin etiket bilgilerini de belirgin olarak yer alması gerekir. Bal ambalajının üzerindeki etikette, İmalatçı firmanın adı ve açık adresi, balın adı, sınıfı, tipi, seri numarası, yıl olarak üretim tarihi, net ağırlığı, elde edildiği bölge adı kolay okunabilir şekilde basılı olmalıdır.

Tüketicilerin açık satılan ürünlere (petekli ballar dışında) rağbet etmemelerini öneririm. Ballar 10-19 oC arasında kısa zamanda kristalleştiğinden bunu önlemek için oda sıcaklığında, kuru yerlerde ve kapalı kaplar içinde korunmalıdır. Kristalleşen ballar, en çok 45 oC de fazla yüksek olmayan bir sıcaklıkta eritilebilir.