Sağlıklı Yaşam / Bilinçli Tüketim
Giriş Yukarı Çiğ süt Pastörize süt Sterilize süt Yoğurt Ayran Tereyağı Peynir Zeytinyağı Diğer Rafine Bitkisel Yağlar Etler Pastırma Sucuk Sosis-Salam Balıklar Konserveler Yumurta Domates Salçası Ekmek Ballar Pekmez Şekerlemeler Pasta,Börek,Hamur Tatlıları Sular Şerbetler Dondurmalar Kahve Çay Kakao Çikolata Baharatlar Tuz Sirke Turşu Kolonya Deterjan Çamaşır suları Tuzruhu

 

Tereyağı:

Süt, krema (Krema:Sütün ısıtılması, santrifüj edilmesi ya da bir süre kendi halinde bırakılması ile elde edilen ve 100 gramında en az 18 gram süt yağı bulunan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür) veya yoğurttan fiziksel yolla (yayık ile çalkalama vb.) elde edilen, içinde süt yağından başka yağ bulunmayan süt ürünüdür.

Tereyağları elde edildikleri sütün adına göre adlandırılır (inek, manda, keçi, koyun tereyağı gibi)

Pastörize tereyağı (Kahvaltılık tereyağı); pastörize edilmiş kremadan tekniğine uygun olarak elde edilen , özel koku ve lezzetteki tereyağı olup kesinlikle ambalajlı olarak ve 5 oC 'in altında satışa verilmelidir.

Mutfak tereyağı; pastörize edilmeden, eritilmeden satışa sunulan tereyağlarıdır.

Bu noktada tüketicileri uyarmak isterim:Mutfak tereyağları pastörize edilmediğinden çiğ yenmemelidir. Bu konu ambalajları üzerinde açıkça yazılıdır. Özellikle tüketicilerin pazaryerlerinden, sokaktan veya marketten açık olarak tereyağı aldıklarında (hem de plastik leğenler içinden) bunu çiğ olarak tüketmemeleri gerektiği bilmeleri yarar vardır. Eğer tereyağları iki aydan daha uzun süre saklanacak ise -15 oC 'nin altında tutulmalıdır.