Sağlıklı Yaşam / Bilinçli Tüketim
Giriş Yukarı

 

Çiğ süt
Pastörize süt
Sterilize süt
Yoğurt
Ayran
Tereyağı
Peynir
Zeytinyağı
Diğer Rafine Bitkisel Yağlar
Etler
Pastırma
Sucuk
Sosis-Salam
Balıklar
Konserveler
Yumurta
Domates Salçası
Ekmek
Ballar
Pekmez
Şekerlemeler
Pasta,Börek,Hamur Tatlıları
Sular
Şerbetler
Dondurmalar
Kahve
Çay
Kakao
Çikolata
Baharatlar
Tuz
Sirke
Turşu
Kolonya
Deterjan
Çamaşır suları
Tuzruhu

Zeytinyağı :

Yemeklik zeytinyağları naturel, rafine ve tip zeytinyağları olmak üzere üç sınıfa ayrılır.

Bunlardan naturel zeytinyağı, olgun zeytin tanelerinden sızma veya basınçla çıkarılan santrifüjleme, dinlenme ve süzme gibi yalnız fiziksel ve mekanik işlemlere tabi tutulan ve hiç bir kimyasal işlem görmeyen zeytinyağları olup sızma, ekstra-ekstra. ekstra ve birinci olmak üzere dört türü vardır.

Rafine zeytinyağı, naturel zeytinyağının nötrleştirme, ağartma ve koku giderme gibi işlemlere tabi tutularak arıtılması suretiyle elde edilen zeytinyağı olup işlemler sırasında uygulanan metotlar ve kullanılan maddeler sağlığa zararlı olamazlar.

Tip zeytinyağları, naturel ve rafine zeytinyağlarının karıştırılması ile elde edilen zeytinyağları olup serbest yağ asit değerlerine göre Rivyera, A Tipi ve B Tipi olmak üzere üç türü vardır.

Zeytinyağı, 20 oC 'de berrak, tortusuz,, kendine özgü koku ve tatta olmalıdır. Satışa sunulan zeytinyağları kapalı ambalajlı olmalı ve etiketinde imalatçı firmasının adı ve açık adresi, zeytinyağının sınıfı ve türü, net hacim ve net ağırlık olarak yağ miktarı, seri numarası yazılmalıdır. Zeytinyağlarının ambalajında kullanılan teneke kutuların yeni, paslanmamış ve gıda maddesi kaplarına uygun özellikte tenekeden yapılmış olmalı, alt ve üst kapakları özel kapatma aletleriyle lehimsiz olarak kapatılmış olmalıdır. Cam şişe ambalajlılarda hava sızdırmayacak ve bozulmadan açılmayacak biçimde metal kapak bulunmalıdır.

Tüketiciler, pazaryerlerinden şişelerde, plastik bidonlarda etiketsiz olarak zeytinyağı adı altında satılanlara rağbet etmemelidir. Çünkü zeytinyağı diğer bitkisel yağlara oranla daha pahalı olduğundan başka yağlarla karıştırılma olasılığı fazladır. Yine sokak satıcılarından alınan zeytinyağlarının pek çoğunun ya diğer yağlarla ya da su ile ( yağ sudan hafif olduğundan yüzeye yakın kısımda yağ, onun altında da su yer alır, tüketici bir süre üstteki yağı kullanır, sonra su ile karşılaşır) karıştırılmış olduğu sıkça görülen hilelerdir. Bir zamanlar zeytinyağına makine-motor yağının katılarak satıldığı, hatta ihraç bile edilmeye kalkışıldığı unutulmamalıdır.